Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 2 aprilie 2014

Lista E-urilor din alimente…Printaţi-o şi luaţi-o cu voi la cumpărături!

Printaţi-o şi luaţi-o cu voi la cumpărături!
Organizatia Mondiala a Sanatatii a actualizat lista E-urilor periculoase din alimente. Lista a fost data publicitatii in acelasi timp cu o statistica realizata de o companie de cercetare de piata, care arata ca aproape 80% din romani nu stiu ce presupune o alimentatie sanatoasa. Mai exista insa alimente fara E-uri? Prea putine, raspund specialistii.
Etichetele produselor alimentare nu ne ajuta foarte mult atunci cand incercam sa ne dam seama ce este sanatos si ce nu. Asa ca proiectul dezbatut in prezent in Parlamentul European este bine venit. Potrivit actului, producatorii vor fi obligati sa dezvaluie cate calorii aduce un aliment pe suta de grame si nu per portie. De asemenea, nicio lista de continut nu va putea fi scrisa cu litere sub 1,2 milimetri. Totodata, etichetele de carne trebuie sa indice locul de provenienta a animalului, felul in care acesta a fost crescut si sacrificat, iar carnea rezultata din asamblarea unor parti de carne diferite trebuie etichetate clar sub forma de carne asamblata. Deputatii au insistat ca trebuie oprite etichetarile care creeaza impresia ca e vorba de alte alimente. Atunci când un ingredient a fost inlocuit, acest lucru trebuie indicat clar pe eticheta produsului.
Aditivii alimentari reprezinta orice substanta care in mod normal nu este consumata ca aliment in sine si care nu este utilizata ca ingredient alimentar caracteristic. In Romania, producatorii de alimente se ghideaza dupa doua liste- aditivi interzisi si aditivi permisi, dar in cantitati limitate. Recent, Organizatia Mondiala a Sanatatii a actualizat lista cu E-uri periculoase. Totodata, ei au finalizat si un studiu pe 10 ani, care demonstreaza ca aditivii alimentari, chiar si cei considerati nepericulosi, se elimina in ani de zile din organism. “Aproape ca nu mai exista alimente in care sa nu existe o substanta chimica facuta initial pentru a da mai multa savoare, pentru a da mai multa culoare sau care sa o faca mai atractiva pentru un consumator. De multe ori sunt utilizate pe post de conservati, iar din pacate consecintele acestora se vad in viata din fiecare zi. Vorbesc despre patologie digestiva in primul rand, patologie cardiaca si de ce sa nu spunem ca aceste e-uri sunt incriminate de multe ori si in geneza unor tipuri de cancer. A incerca sa mananci sanatos este extrem de dificil in acest moment in Romania”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru.
e urile toxice din alimente 300x282 Lista E urilor din alimente...Printaţi o şi luaţi o cu voi la cumpărături!Ca alimentatia sanatoasa se gaseste greu, o stiu toti romanii. O confirma si un studiu realizat de compania de cercetare de piata, EXACT, studiu facut pe un esantion de 553 de persoane cu varsta cuprinsa intre 15 si 60 de ani din mediul urban. 70% dintre respondenti cred ca pentru a prepara alimentele intr-un mod sanatos, trebuie sa ai timp. Totodata, 55% din totalul celor intervievati sunt intru totul de acord ca alimentele sanatoase sunt mai gustoase iar 65% considera ca pentru a manca sanatos trebuie sa scoti mai multi bani din buzunar. Studiul mai arata ca alimentatia sanatoasa este asociata cu situatii deosebite: 75% sunt de acord ca alimentatia sanatoasa este recomandata de medic pentru oamenii cu diverse boli iar 68% considera ca cei care vor sa slabeasca mananca sanatos.
Persoanele de 45-60 ani considera in cea mai mare masura ca trebuie sa ai timp si informatii pentru a adopta o alimentatie sanatoasa si ca produsele acestea nu se gasesc usor in marile magazine. De asemenea, femeile cu studii superioare considera, mai mult decat celelalte categorii demografice, ca alimentele sanatoase sunt mai greu de gasit in marile magazine.
Putini romani se declara adepti ai alimentatiei bio, pentru ca hrana fara alimente 300x134 Lista E urilor din alimente...Printaţi o şi luaţi o cu voi la cumpărături!adaosuri chimice este mai scumpa decat cea procesata, dar, spun medicii, vara nu este atat de greu sa mananci sanatos. “Acele produse bio nu se stie cat de bine sunt si de multe ori nu ai certificatele necesare, iar pe de alta parte tot ce inseamna alimentatie bio este extrem de scumpa. Dar haideti sa gasim si solutiile secundare: este vara, este cald, exista fructe, exista legume proaspete”, spune doctorul Ciuhodaru. In prezent, sunt cunoscute peste 3000 de E-uri, substante aditive care se folosesc pentru a conserva, colora si intensifica aroma si gustul alimentelor. Ca sa-I evitam este important ca alimentatia noastra sa se bazeze mai mult pe fructe si pe legume, iar alimentele consumate sa fie cat mai aproape de starea lor naturala. O astfel de alimentatie, cred oncologii, ne poate apara si de cancer.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu